TIL MATHILDE

FRA PROFFER, ANSATTE OG STYRET I FORANDRINGSFABRIKKEN 

Publisert 26. november 2023 

Det er uvirkelig å skrive minneord om Mathilde Hellum. Hun døde av en overdose fredag 24.11.

Mathilde var en det var lett å bli glad i, og veldig mange ble glad i Mathilde. Hun var snill og omtenksom – både mot barn, ungdommer og voksne. For oss var hun ei jente med masse kraft, skarphet, humor og stahet. Hun elsket hunder og løp ofte bort hvis hun så en hund. Hun likte å danse og ble glad når hun fikk med seg noen på Tik-Tok dans.

Hun var dypt engasjert i at systemer for barn ikke kan beskrive barn som farlige, syke eller uten empati. I alle systemer må barn og unge møte voksne som kan vise barn kjærlighet og stoppe dem på trygge måter når de har det veldig vondt og gjør noe som er farlig for seg selv eller andre.

Mathilde ville forandre og gjøre ting bedre for de som kommer etter seg. Hun har vært proff siden 2018. Hun kom fra opphold fra ulike institusjoner til Forandringsfabrikkens kontor og ville engasjere seg for fullt. Raskt møtte hun fagfolk, politikere og studenter for å presentere kunnskap fra barn til Norge. Sammen med andre proffer formidlet hun slik kunnskap for tusenvis av barnevernsarbeidere, psykisk helsearbeidere, politi, voksne i rettssystemet og studenter. Hun har presentert for mange stortingspolitikere, statsminister Erna, ulike barneministre, helseministre og kunnskapsministre, Riksadvokaten, Sivilombudet og mange flere.

Mathilde ledet fra høsten 2022 barneverninstitusjonutvalget sitt ungdomsutvalg, oppnevnt av barneministeren. 26. oktober sto hun på scenen sammen med utvalgsleder, barneminister og helseminister foran mange med innflytelse over barnevernet i Norge.

Mathilde ville kjenne seg fri. Etter år med erfaring fra ulike systemer og å ha blitt utsatt for svært mye tvang, kjempet hun for å vinne tilbake følelsen av å bli sett på som det verdifulle, snille, gode, sterke, konstruktive og vakre mennesket som hun innerst inne visste at hun var. Gjennom å sette ord på erfaringer og gi Norge råd, forklarte hun hvordan det hjalp også i hennes liv.

Da kritikken mot FF kom våren 2022, beskrev hun at det kjentes som å bli tatt makt over på nytt og hvor vondt det gjorde. Denne gangen gjaldt det også kunnskapen fra barn i hele Norge. Hun gjorde alt det hun kunne for å bidra til at FF skulle få fortsette det arbeidet hun hadde så stor tro på at kunne gjøre Norge bedre for barn. Mathilde forklarte at fordi det ble så mange vanskelige følelser å kjenne på i så lang tid, ble rus etter hvert en flukt og en pause. De siste månedene brukte hun derfor rus i perioder, og den siste tiden var hun i et behandlingsopplegg. Samtidig jobbet hun med det hun trodde på. Hun hadde konsertbilletter, flere store planer og var klar for å bidra videre for et bedre Norge for barn i 2024.

Mathilde var umistelig for oss og for så veldig mange andre. Hun var også umistelig for Norge. Hun er med oss overalt og vil aldri bli glemt. Mathilde har gjort en stor innsats for seg selv, for mange rundt seg og for Norge. Mange proffer og voksne i Forandringsfabrikken er ufattelig glad i Mathilde.

Takk for så uendelig mye, kjære, gode Mathilde.

Hilsen proffer over hele landet, ansatte og styret i Forandringsfabrikken

MINNEBILDER

Noen artikler som Mathilde bidro til: