Senter for kunnskapsinnhenting fra barn og unge

Forandringsfabrikken har i mer enn 15 år hentet inn erfaringer og råd fra barn og unges møter med skole, barnehage, fritidstilbud, hjelpetjenester, politi og rettssystem. Hvorfor er dette avgjørende? Myndighetene har en plikt til å hente inn denne kunnskapen fra barn. Barnekonvensjonen slår fast at barn har rett til å uttale seg og ha innflytelse på samfunnsnivå og i tjenesteutvikling. Det er også viktig å høre barns erfaringer og råd for å utvikle treffsikre tjenester og bruke samfunnets ressurser riktig.

Forandringsfabrikken bruker en deltakende og praksisrettet metode. Forandringsmetoden er utviklet i tett samarbeid med barn og bygger på aksjonsforskningsmetoden Participatory Learning and Action (PLA). Barn og unges erfaringer og råd blir oppsummert i kvalitative undersøkelser og rådsinnhentinger. Erfaringer og råd som går igjen fra mange, på mange steder i landet, blir undersøkelsens hovedfunn. Disse presenteres i rapporter, rådshefter, bøker, filmer, i podcast og på nettsider.

Professor Marit Skivenes og professor Arild Bjørndal har øverste metodeansvar for Forandringsfabrikkens undersøkelser og arbeidet med kunnskapsinnhenting utvikles stadig.