NYTT FAGLIG RÅD FOR SKOLE OG BARNEHAGE🎉🥰🤩👏 

Mandat for faglig råd skole og barnehage

  • gi FF råd om strategiske valg og prioriteringer innenfor stiftelsens formål
  • kommentere prioriterte satsinger og aktiviteter knyttet til vedtatt strategi, slik at dette kan justeres i tråd med nye erfaringer og ny kunnskap
  • bidra til viktige dialoger om hvordan sikre barns rett til å bli samarbeidet med i alt som angår dem, på individ- og systemnivå
  • gi FF råd om hvordan kunnskapen fra barn kan hentes inn, bearbeides og formidles på en pålitelig og faglig forsvarlig måte
  • gi FF råd om valg av tema og hvordan samarbeid med fagfolk, forskere og relevante kunnskapsmiljø best kan organiseres og struktureres

Jon Halvdan Lenning

Mobbeombudet i Troms fylkeskommune

Han har bakgrunn som lærer og rektor i grunnskolen. Har i tillegg jobbet som veileder i Utdanningsdirektoratets veilederkorps og i Læringsmiljøprosjektet. Jon Halvdan er også en av initiativtakerne og utviklerne av Omnimodellen for et trygt og godt oppvekstmiljø.

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg har gjennom mitt virke som mobbeombud blitt mer og mer oppmerksom på at barnets stemme i for liten grad kommer frem i saker som omhandler retten til å ha et læringsmiljø som fremmer helse, trivsel og læring. I tillegg ønsker jeg å bidra med å sette et større fokus på at aktivitetsplaner og andre dokumenter som handler om barn og unge må ha et språk og innhold som er konkret og forståelig for dem det gjelder.

Åshild Viken Wåle

Førstelektor i pedagogikk og instituttnestleder ved institutt for pedagogikk USN

Hun har bakgrunn fra skole som lærer på alle trinn i grunnskolen. Hun har internasjonal erfaring fra arbeid med skole i Sør-Amerika og Afrika, og har undervist ved USN siden 2009. I tillegg til undervisning og veiledning har hun arbeidet tett på skoler med kompetanseheving innenfor temaer som vurdering og relasjonsarbeid. Hun er knyttet til forskningsgruppen oppvekst og utdanning, som søker å utvikle kunnskap om barn og unges levekår og oppvekst.

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Forandringsfabrikken er et sted hvor barn og unge kan komme med sine erfaringer, bli sett og hørt. Disse stemmene har stor verdi og bør formidles så bredt som mulig. De mange historiene forteller noe om hva som er viktig i barn og unges oppvekst. Som lærerutdanner er det viktig for meg å etablere kunnskap på tvers av generasjoner. Jeg er derfor takknemlig for å bli invitert inn i dette arbeidsfellesskapet.

Marit Mjøs

Førsteamanuensis i pedagogikk ved NLA Høgskolen

Doktorgrad i spesialpedagogikk fra UiO. Erfaring som lærer og som veileder på individ- og systemnivå, samt som leder i Statped. Har siden 2014 arbeidet med bachelor- og masterutdanning i spesialpedagogikk, samt organisasjonsutvikling for PP-tjenesten og videreutdanning for lærere i spesialpedagogikk. Særlig fokus på spesialpedagogikkens bidrag for å realisere en skole som ivaretar hele elevmangfoldet.

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Til tross for mer enn 50 års fokus på en skole for alle, er det fortsatt elever som av ulike grunner ikke får tilfredsstillende utbytte eller opplever seg som en verdsatt deltaker i fellesskapet. Dette stiller krav til samarbeid innad i skolen og i hele «laget rundt barna/elevene». For at barnets beste skal være styrende for dette arbeidet, er det særlig nødvendig å få kjennskap til erfaringene fra de som på ulike måter har strevd i dagens opplæringssystem. Forandringsfabrikken har her stor påvirkningskraft helt fra politisk nivå til den enkelte fagperson. Jeg vil gjerne bidra til at dette potensialet blir utnyttet, både innenfor tjenestene og når det gjelder utdanning av nye fagpersoner.

Marianne Dahlseng

Kontorsjef ved sekretariatet til FUB og FUG

Kontorsjef ved sekretariatet til Foreldreutvalget for barnehager (FUB) og Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FUG). Er utdannet Cand. paed, og har erfaring som styrer, rektor på skole og voksenopplæring, pedagogisk konsulent og oppvekstsjef. Har jobbet mye med og er opptatt av tverrfaglig samarbeid. 

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: FUB og FUG sitt mandat er samarbeid barnehage/skole – hjem, og sekretariatet har hatt gleden av å samarbeide med Forandringsfabrikken. Det er viktig at barns stemme høres i saker som gjelder barn. Denne kunnskapen trengs både på lokalt og på nasjonalt nivå. Vi i FUB og FUG har ikke alltid vært enig med Forandringsfabrikken i deres standpunkter, noe som har ført til gode og konstruktive diskusjoner.

Solveig Østrem

Professor i pedagogikk ved Institutt for barnehagelærerutdanning ved OsloMet – storbyuniversitetet

Solveig er professor i pedagogikk ved OsloMet – storbyuniversitetet. Hennes forskningsinteresse er temaer i skjæringspunktet mellom politikk, profesjonsutøvelse, pedagogikk og etikk. Blant hennes viktigste bøker er Barnet som subjekt. Etikk, demokrati og pedagogisk ansvar og Mestrer, mester ikke. Jakten på det normale barnet, sistnevnte skrevet sammen med Mari Pettersvold.

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Drivkraften i mitt arbeid er et ønske om at vi samfunn hegner om barndommens egenverdi og ivaretar barns ukrenkelige verdi som mennesker. Derfor synes jeg også det er på sin plass stille opp når FF ber meg bidra med faglige råd. 

Ingeborg Hellesnes Uppheim

Kommunalsjef for oppvekst i Voss herad ​

Jobber i dag som Kommunalsjef for oppvekst, Voss herad. Har tidligere jobbet som sykepleier og virksomhetsleder i avdeling for førebygging og rehabilitering, og har mye erfaring med tverrfaglig samarbeid på tvers av fagområder og sektorer. Har utdanning innen arbeid og organisasjonspsykologi, master i helsefremmende arbeid og helsepsykologi, og sykepleie. Sitter i styret i Hardanger/Voss kompetanseregion. Er også lokalpolitiker i sin hjemkommune.

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd:Jeg mener at barn og unge sine stemmer er viktig når vi jobber med utvikling av tenestene og utformingen av disse. Min hovedmotivasjon for å delta i rådet er å lære mer hvordan vi kan jobbe i praksis for løfte barn og unges stemme, og kanskje også kunne bidra med mine erfaringer og kunnskap. Kommunene har eit komplekst sett av oppgaver de skal løse og oppvekstsektoren er et av de viktigeste og største oppdraget i en kommune. Derfor er det så viktig at vi jobber systematisk sammen på tvers av sektorer for å få dette til, med medvirkning fra barn og unge.

Marianne Kolobekken

Rektor ved Fjellhamar skole i Lørenskog kommune ​

Marianne har lang erfaring som rektor. Hun er spesielt opptatt av relasjonen mellom voksne på skolen og elevene, og at denne bygges best gjennom forståelse for hva som ligger bag atferden til elevene. Hun tenker at det er ingen barns førstevalg å være vanskelige. De søker kontakt og forbindelse, og det er de voksne som må koble seg på elevene. Læring og utvikling er viktig, og sosial utvikling er like viktig som faglig, og begge deler kan oppnås best i gode fellesskap.

Erlend Berrum

Rektor ved Ingieråsen ungdomsskole i Nordre Follo kommune ​

Tidligere har Erlend jobbet som rektor i Osloskolen og som skoleforsker i Rambøll. Han har i mange år også vært styremedlem i de ideelle medlemsorganisasjonene Kunst i Skolen, Musikk i skolen og Samarbeidsforum for praktiske og estetiske fag. Han er også ansvarlig for podkasten EksistensPodden, som ble etablert mai 2018 og som består av samtaler i skjæringspunktet mellom eksistensfilosofi, psykologi og teologi. 

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg ønsker å være med i arbeidet for å påvirke norsk skole til å romme et større individuelt, faglig og didaktisk mangfold med mer praktisk, fysisk og variert undervisning. Samtidig ønsker jeg å være en pådriver i arbeidet for å styrke skolens forutsetninger for å kunne levere på myndighetenes forventninger til skolens faglig og psyko-sosial oppfølging av den enkelte elev og skolemiljøet.

Elisabeth Walsøe Lehn

Høgskolelektor i pedagogikk ved Dronning Mauds Minne høgskole ​

Elisabeth er høgskolelektor i pedagogikk på barnehagelærerutdanningen på DMMH. Hun har tidligere  erfaring som pedagogisk leder og styrer i barnehage. Nå underviser og veileder hun i pedagogikk og spesialpedagogikk på bachelor og masternivå. Elisabeths forskningsinteresse er særlig knyttet til barn i utsatte livssituasjoner og på hvilke måter barnehagens personal kan støtte barn og familien.

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg ønsker å sitte  FF’s faglige råd fordi de har klart det mange ikke har klart, nemlig å få fram barns perspektiver på mange ulike måter, både gjennom små enkle hefter, bøker og muntlig formidling. Barn og unges stemmer og perspektiv er like viktig som teori og forskningsbasert kunnskap i barnehagelærerutdanningen. Jeg er stolt og glad for at jeg får mulighet til å sitte i det faglige rådet og både lære og bidra slik at det viktige arbeidet kan fortsette.

Tore Tverbakk

Barnehage- og skolesjef i Bodø kommune ​

Tore er utdannet lærer og har i mange år jobbet som skoleleder i grunnskolen og i den videregående opplæring. Han har de ti siste årene jobbet i kommuneadministrasjon i Bodø. Først som undervisningssjef med ansvar for skole og de siste fire årene også med ansvar for barnehagene. Tore har alltid blitt motivert av elevers opplevelser av sin skolehverdag og samarbeid med barn og elever. I hans masteroppgave skrev han om rektorers bruk av eleverfaringer i arbeidet med kvalitetsutvikling i skolen.

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd:I mitt arbeid er det viktig å involvere barn og unge i arbeidet med å utvikle kvaliteten i barnehage og skole slik at enda flere barn og unge opplever et trygt og godt barnehage- og skolemiljø. Det er viktig å ha en tett dialog med barn og unge for å få vite hva de mener, og at vi kan samarbeide om hva som er best for barn og unge i barnehage og skole. Dette arbeidet må foregå på flere arenaer og det er viktig at vi har systemer som støtter godt opp om barn og unges medvirkning.

Joakim Caspersen

Sosiolog og forskningssjef ved NTNU Samfunnsforskning

Arbeider tverrfaglig med utdanningsforskning med perspektiver fra pedagogikk, sosiologi, statsvitenskap og organisasjonsstudier. Han har også jobbet med prosjekter innen barnevern, funksjonshemning og minoritetsspørsmål, og med generelle oppvekstperspektiver. Skoleproffer har møtt Joakim på arrangementer der de begge har bidratt.

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: For meg er det særlig viktig at mangfoldet i barns perspektiver kommer frem i forskning og praksis, og at forskning om barn er forskning med barn. Forandringsfabrikkens arbeid er viktig for å få frem barnestemmen, og det er inspirerende å kunne bidra til dette arbeidet. Jeg håper å bidra til at Forandringsfabrikken skal ha en tydelig stemme og levere viktig kunnskap når tilbudene til barn og unge skal bli bedre, og synes deg er inspiserende for egen forskning å støtte arbeidet som gjøres.

Rolf Øistein Barman-Jenssen

Enhetsleder for Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) i Tromsø kommune

Har vært lærer i 20 år, skoleleder i 14 år og leder av PP-tjenesten i 8 år. Er også og leder av Fagligråd for PPT (En landsdekkende organisasjon for PPT) med formål om å medvirke til en framtidsrettet utvikling av PP-tjenesten.

Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg ønsker å sitte i FFs faglige råd fordi barnets stemme er avgjørende i arbeidet til PPT og skolen. Barnets stemme vil sikrer at tiltak og tilrettelegging faktisk møter barnets reelle behov.
Barn som blir hørt, opplever at deres stemme betyr noe. Det gir dem økt motivasjon og eierskap til sin egen utvikling. Barn kan ofte sette ord på det som er vanskelig for dem – hvis de får muligheten. Å lytte til barn bygger tillit og relasjoner mellom dem og de voksne rundt dem. Dette skaper et trygt læringsmiljø og gjør det lettere for barn å be om hjelp når de trenger det. Jeg er glad for å ha blitt spurt om å sitte i rådet, tenker jeg har noe å bidra med og fortsatt mye å lære.

Les mer om Forandringsfabrikkens faglige råd for: barns rettigheter, barn og familie og helse