
NYTT FAGLIG RÅD FOR HELSE
Mandat for faglig råd helse
- gi FF råd om strategiske valg og prioriteringer innenfor stiftelsens formål
- kommentere prioriterte satsinger og aktiviteter knyttet til vedtatt strategi, slik at dette kan justeres i tråd med nye erfaringer og ny kunnskap
- bidra til viktige dialoger om hvordan sikre barns rett til å bli samarbeidet med i alt som angår dem, på individ- og systemnivå
- gi FF råd om hvordan kunnskapen fra barn kan hentes inn, bearbeides og formidles på en pålitelig og faglig forsvarlig måte
- gi FF råd om valg av tema og hvordan samarbeid med fagfolk, forskere og relevante kunnskapsmiljø best kan organiseres og struktureres
Grete Willumsen
Enhetsleder Barne- og Familieenheten, Bodø kommune
Utdannet fysioterapeut med fordypning i fysioterapi for barn og unge. Arbeidserfaring som fysioterapeut både fra spesialist- og kommunehelsetjenesten, samt privat praksis. Lederutdanning og mange års ledererfaring fra kommunale helsetjenester. Har de siste ti årene hatt et overordnet ansvar for helsestasjons- og skolehelsetjenesten, ergoterapi- og fysioterapitjenesten, psykisk helsetjeneste, sosialfaglig oppsøkende ungdomstjeneste (Utekontakten), pedagogisk psykologisk tjeneste og spesialpedagogisk fagteam i Bodø kommune.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Som leder av mange av de tjenestene som er involvert når barn og unge «strever», så er jeg opptatt av brukerstemmen i kvalitets- og utviklingsarbeid. Forandringsfabrikken er en viktig bidragsyter i dette arbeidet på systemnivå. Som medlem av FFs faglige råd innenfor helse, ser jeg fram til gode og spennende dialoger som både kan utforske og utfordre dagens løsninger, og bidra til forbedringsarbeid lokalt og nasjonalt. Kommunene vil i framtiden ha færre tilgjengelige ressurser, både økonomiske, personell- og kompetansemessige. Vi trenger derfor å utvikle nye løsninger for framtiden sammen.
Ane Ugland Albæk
Førsteamanuensis og postdoktor ved institutt for psykososial helse, UiA- Universitetet i Agder
Organisasjonspsykolog med doktorgrad i klinisk psykologi, jobber som postdoktor og førsteamanuensis ved UiA. Har i det meste av mitt yrkesliv arbeidet med å undervise og veilede studenter, profesjonsutøvere og ledere i å gi god hjelp og i å skape helsefremmende miljøer. Leder forskningsgruppe i miljøterapeutisk arbeid og forsker på avdekking av vold og overgrep mot barn og unge, emosjonell belastning hos fagfolk, livsmestring og psykisk helse i skolen, og hva som er god omsorg for mennesker med vanskelige livserfaringer.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Barn og unge er den mest verdifulle ressursen vi har i samfunnet og de fortjener en god oppvekst. Likevel er det mange vi ikke klarer å hjelpe på en god nok måte. For å bli bedre til å hjelpe barn og unge må vi lytte til deres erfaringer og råd. Forandringsfabrikken har en viktig stemme som jeg gjerne vil bidra til at blir enda mer tydelig for både fagfolk, beslutningstakere og politikere.
Kari Dehli Halvorsen
Virksomhetsleder på Knutepunkt Strømsø i Drammen
Klinisk sosionom og familieterapeut, master i psykisk helse. Lang erfaring fra ulike roller innenfor barneverntjenesten, Bufetat og i BUP – som kontaktperson, terapeut og leder, samt undervisningsoppdrag på høyskole, og deltagelse i faglige utvalg. Leder nå en tverrfaglig virksomhet med hovedsakelig fokus på barn og familie – og inkluderende lokalsamfunn i Drammen.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg har stor respekt for FFs arbeid og har fulgt dette i en årrekke. Min erfaring er at barns medvirkning og mulighet til å være i sentrum av beslutninger og tiltak som gjelder dem selv, går mye langsommere enn ønskelig – og det ser ut til å gjelde på tvers av tjenester. Hvordan sikre hjelpsom hjelp til riktig tid? Jeg er opptatt av 24-timers-mennesket, inkluderende møteplasser og forebygging. Vi jobber tradisjonelt for mye på individnivå, selv om endringene burde skje på systemene rundt. Vi må sikre godt tverrfaglig samarbeid – med de tradisjonelle tjenesteområdene, men også med kulturtjenester, foreninger og frivillighet. Alle faggrupper som møter barn og familier – som i barnehagen, på skolen, på helsestasjonen og i andre tjenester må spilles gode til å fange opp levekårsutfordringer og være bevisst sitt ansvar for å være koblere av gode krefter og tiltak. Ennå er mye ugjort, og vi må gjøre endringer sammen med de som har kjent behovet på kroppen. Derfor vil jeg gjerne bidra her.
Stig Bjønness
Førsteamanuensis, UiS - Universitetet i Stavanger, Det helsevitenskapelige fakultet
Psykiatrisk sykepleier og kognitiv terapeut. Jobbet 18 år i psykisk helsevern for barn og unge. Erfaring fra sengepost, ambulante tjenester, poliklinikk, koordinator for ungdomsråd, samt som fagutviklingskonsulent i miljøterapi. Underviser og forsker ved Universitetet i Stavanger fra 2017.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg er spesielt engasjert i brukermedvirkning og deltakelse relatert til barn og ungdom sin psykiske helse. Jeg er overbevist om at tjenestene i større grad må speile unge sine behov, og da er erfaringskompetanse og medbestemmelse grunnleggende. Forandringsfabrikken gjør et viktig arbeid for å løfte barn og unge sine stemmer. Ikke minst de som er utsatt for store belastninger, men sjelden blir lytta til. Jeg har gjennom tidligere samarbeid med Forandringsfabrikken blitt berørt, imponert og begeistret over modige proffer. Budskapet til Forandringsfabrikkene er kunnskapsbasert, og jeg setter pris på muligheten til å få være med på å løfte dette fram.
Camilla Wright
Leder Uteseksjonen, Trondheim kommune
Utdannet sosionom og master i verdibasert ledelse. Har jobbet med ungdom og unge voksne i snart 20 år, med særlig vekt på de som utfordrer samfunnets normer med rus, vold og kriminalitet. Liker å jobbe i felt, og har særlig et hjerte for oppsøkende sosialt arbeid som metodikk for å nå og komme i posisjon til de som har lite tillit til voksne og system. Har også erfaring med tjenesteutvikling, og bidrar både lokalt og nasjonalt innen både kriminalitetsforebygging og innen rusfeltet. Er pr nå styremedlem i rusfeltets hovedorganisasjon(RHO), og ønsker å bidra til et rusfeltet inkluderer barn, unge og minoriteter inn i sitt arbeid. Det å bringe inn perspektivene fra de unge selv, og de kommunalt ansatte som møter dem i sitt arbeid i førstelinja er også en viktig prioritet.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Det å være en del av noe, der mine erfaringer og kompetanse kan være et bidrag og et av perspektivene blant mange. Å bli kjent med andre som jobber for å sikre at barn og unges stemmer blir tatt på alvor, og at det foregår i de riktige formene. Selv om helse er utgangspunktet, så ønsker jeg å bidra til at flere forstår sosialt arbeids viktige funksjon i arbeidet med å bidra til god helse.
Kjersti Lillevoll
Førsteamanuensis ved Institutt for psykologi, UiT – Norges arktiske universitet.
Utdannet klinisk psykolog, og har jobbet i psykisk og somatisk helsetjeneste, blant annet med voksne som har langvarige og sammensatte helseplager. Hun er førsteamanuensis i forskningsgruppe for klinisk psykologi ved Institutt for psykologi, Det helsevitenskapelige fakultet, og studieprogramleder for profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Som psykolog er jeg opptatt av at vi som jobber i tjenestene som skal yte hjelp må lytte til og ta på alvor erfaringene fra de som bruker tjenestene. Det er brukerne som sitter på fasiten på om vi lykkes med å hjelpe, og det fremstår som en selvfølge for meg at vi må spørre dem når vi skal utvikle og forbedre tjenestene våre. Forandringsfabrikken gjør et stort arbeid for å fremme stemmene fra barn og unge, og i vårt studieprogram har vi har hatt et samarbeid om undervisning i flere år. Jeg ønsker å bidra til at barn og unges erfaringer løftes frem overfor kommende og nåværende hjelpere og beslutningstakere.
Berit Bartnes
Fastlege, Nardosletta Legesenter
Allmennlegespesialist, og fastlege i over 25 år, siste 20 år ved Nardosletta legesenter i Trondheim. Også spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering. Jeg er individuell veileder og gruppeveileder for yngre leger i en toårig videreutdanning for de som skal bli fastleger. Hun syns det er spesielt viktig å prøve forstå sammenhenger og hvordan vanskelige hendelser setter seg fast i kroppen til mennesker. Hun tror det er viktig å forstå menneskers historie for å forstå hvorfor de har det vanskelig. Dette snakker hun også om til de yngre legene som hun er veileder for.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg ser i jobben min hvor viktig og avgjørende oppvekstvilkår og livssituasjon er for helse og livskvalitet. Jeg har veldig tro på måten Forandringsfabrikken presenterer kunnskap fra barn, og får dette ut til fagfolk og utdanninger. Det er så viktig, fordi det kommer direkte fra barn. Det er barna som vet hvordan det kjennes ut å ikke ha det bra, og hvordan de best kan få hjelp. Dette trenger voksne å vite. Det oppleves så meningsfullt å få være med i et utvalg som jobber for å bedre framtida til de som trenger det mest.
Stine Reiersen
Fagpolitisk spesialrådgiver ved Norsk Psykologforening
Psykolog med lengre klinisk erfaring fra psykisk helsevern for voksne og barn. Per tid jobber hun med politisk påvirkningsarbeid for å sikre forsvarlig tjenesteutvikling i tjenestene som møter barn og deres familier.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Psykologforeningen er glade for å bli invitert inn i Forandringsfabrikkens helseråd. Vi er opptatt av at barn og unge får forsvarlige og helhetlige tjenestetilbud, og at deres stemme blir hørt i utviklingen av disse tjenestene. Barnets beste-prinsippet innebærer at barnets velferd og interesser skal prioriteres, med en helhetlig vurdering av deres behov og rett til medbestemmelse. Dette prinsippet skal veie tyngre enn andre hensyn ved utbedring og utvikling av tjenestetilbud som angår barn og deres familier. Vi støtter at barn og unge får tilgang til tjenester som fremmer deres psykiske helse og velvære, og at disse tjenestene er individuelt tilpasset deres unike situasjon og eventuelle utfordringsbilde. Psykologforeningen ser frem til å bidra til å sikre at alle barn og unge får den støtten de trenger for å trives og utvikle seg.
Arne Kristian Myhre
Spesialist i barnesykdommer, med spesialkompetanse i sosialpediatri, overlege ved Barne- og ungdomsklinikken, St. Olavs hospital
Han er førstamanuensis på institutt for medisin og molekylær medisin ved NTNU og er medlem av Den rettsmedisinske kommisjon. Han var medlem av barnevoldsutvalget som leverte NOU-en Svikt og svik.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Etter å ha snakket med mange barn og fulgt mange saker som handler om vold og overgrep har jeg ofte spurt meg om alt det vi gjør er til barnets beste. Dette er kompliserte saker med mange aktører involvert og sjansen for at i alle fall deler av intervensjonen utgjør en stor belastning er dessverre stor. Dette må vi få mer kunnskap om, og da blir kunnskap direkte fra barn som har vært i systemet svært viktig. Her har FF gjort en stor innsats og levert mange viktige bidrag gjennom flere år, og jeg ønsker å bidra til å utvikle dette videre.
Trond Velken
Spesialist i psykiatri og barne- og ungdomspsykiatri og avdelingsoverlege ved BUPA, Sykehuset i Vestfold
Etter utdanning i Trondheim jobbet som lege for barn, unge og voksne i psykisk helsevern i Vestfold siden 2003. Har interessert seg for hele bredden av faget og jobbet både i poliklinikk og døgnpost, med oppfølging av unge med blant annet alvorlige sinnslidelser, ruslidelser og følelsesmessige vansker. Har en særlig interesse for sammenheng mellom søvn, digital avhengighet og psykisk helse. Har engasjert seg i viktige faglige debatter de siste årene knyttet til medikalisering og hvordan vi forstår årsaken til unges psykiske helseplager.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg er veldig glad i jobben min som barnepsykiater, men har i mange år vært bekymret for at vi ikke alltid klarer å være til hjelp. Jeg tror at våre måter å beskrive barn på med diagnoser mange ganger kan føre til at viktige årsaker til plager ikke blir riktig forstått. Jeg tror vi trenger en annen forståelse i møte med barn og unges psykiske helseplager, og at vi som er «eksperter» trenger å høre mer på hva barna selv egentlig forteller oss når de er sinte, lei seg, eller urolige. Jeg har fulgt Forandringsfabrikken i mange år og blitt motivert av modige ungdommer i Forandringsfabrikken til å drøfte disse spørsmålene på min arbeidsplass og med kollegaer ellers i landet. Jeg tror vi trenger en kursendring, og at retningen fremover i større grad må påvirkes av de unges egen stemme. Jeg er glad for å bli spurt om å sitte i FFs faglige råd, og vil gjerne bidra med min kunnskap der det kan være til hjelp.
Miriam Skjæveland Håland
Leder, Ressurssenter, ungdom, Sandnes kommune
Vernepleier med videreutdanninger og erfaring som miljøterapeut, veileder og leder. Har jobbet på sikkerhetsavdeling i psykisk helsevern, 17 år i spesialisttjenesten på psykiatrisk sengepost for ungdom og de siste 8 årene med lavterskeltjenester til barn, ungdom og foreldre i kommunen. Er opptatt av at vi må bruke erfaringskompetanse for å utvikle og forbedre tjenester og systemer gjennom trygge relasjoner og samarbeid med barn og unge og foresatte. Jeg tror vi er på rett vei og at vi trenger et felles barnesyn for å lykkes. «Det finnes ikke vanskelige barn, men barn som har det vanskelig»
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg har vært så heldig å få erfaring fra å få være med i piloten, Mitt liv psykisk helse i kommunen. Læringen vi hadde i våre tjenester de 2 årene dette arbeidet pågikk har ført til konkrete endringer i holdninger og praksis som jeg ikke tror vi hadde klart å få til på samme måte om vi ikke hadde hatt det tette samarbeidet og fått konkrete råd og anbefalinger å prøve ut i praksis fra barn og unge. Samarbeidet i piloten var preget av gjensidig respekt og et felles mål om å gi hjelp som hjelper. Vi gjorde erfaringer underveis som har endret våre holdninger og trygghet i møte med barn og unge. Jeg er ydmyk og takknemlig for at jeg får være en del av dette arbeidet fremover.
Ann Karin Swang
Leder for Landsgruppen av helsesykepleiere
Leder i Landsgruppen av helsesykepleiere i NSF siden 2019. Utdannet sykepleier, helsesykepleier og foreldreveileder. Hun har tilleggsutdanning innen økonomistyring og kvalitetsutvikling og innen psykisk helse barn og unge. Hun har jobbet som helsesykepleier i 22 år i alle deler av tjenesten og med foreldreveiledning siden 2006. Hun har vært leder av skole- og ungdomshelsetjenesten i Ringerike kommune i mange år.
Hvorfor jeg vil sitte i FFs faglige råd: Jeg ønsker å sitte i FFs faglige råd fordi jeg tenker at jeg har noe å bidra med etter lang fartstid i både helsestasjons-, skolehelse,- og ungdomshelsetjenesten. Jeg har mye nyttig erfaring som leder av tjenesten, samt tverrfaglig samarbeid. Jeg kan forvaltning og oppleves som klar og tydelig. Jeg har hatt en del samarbeid med FF som leder av Landsgruppen. Det har jeg opplevd som lærerikt og nyttig.
Les mer om Forandringsfabrikkens faglige råd for: barns rettigheter, skole og barnehage og barn og familie