BARNEMINISTEREN TAKKET FORANDRINGSFABRIKKEN

Publisert 13.mars 2024 

Barneministeren kom for å takke for betydningen Forandringsfabrikken har hatt og samtidig ønske lykke til på veien videre. Ordene hennes ga proffer, ansatte og styret sterk tro på at kunnskap fra barn blir viktig for utvikling av skoler, barnehager og hjelpetjenester framover.

Her fra talen som Kjersti Toppe holdt:

“Forandringsfabrikken har gjort et enormt viktig arbeid i Norge i 20 år. Samtidig har dere vært viktige i livet til veldig mange barn. Vi setter veldig stor pris både på det som dere har vært og det som dere er i dag. Alt dette vil jeg takke dere for. Takk for de 20 årene som har gått og lykke til med de neste 20 årene. 

På kontoret har jeg bøker og rapporter fra Forandringsfabrikken. Det er undersøkelser dere har gjort på tema som skole, psykisk helse og barnevern. Disse kunnskapsrapportene er viktige og bidrar inn i departementets arbeid. Rapportene er unike.  Jeg vet dere har vært utålmodige. Det har ikke gått så fort. Rapportene har blitt lest og tatt på alvor, selv om vi ikke har fått det til helt sånn som barn sier at det burde være. 

Dere er levende personer som presenterer budskapet for oss. Også denne delen av Forandringsfabrikken sitt arbeid er helt unikt. Dere har blant annet tatt opp ord som kan være diskriminerende, fremmedgjørende og holdninger man han ha overfor barn som opplever ting og ikke har det så greit. Jeg tror ikke det er noen andre enn dere som kunne gjort akkurat den jobben. 

Det Forandringsfabrikken gjør med barnesyn har en overføringsverdi utover barnevernfeltet. Det handler om hvordan vi respekterer barn som ikke bare som små voksne, men som selvstendige mennesker. Det har vært viktig for meg. Takk for at dere har lært oss opp i hvor viktig synet på barn er. Vi blir aldri ferdig utlært og vi må øve og repetere. 

Forandringsfabrikken er en stemme for barn, gjør undersøkelser og er flinke til å få frem det som er viktig for barn, men dere er jo også et tilbud for barn og unge, de som kalles proffene. Forandringsfabrikken blir et tilbud i seg selv. Dere har vært redningen for mange barn i sårbare livssituasjoner, også der andre tjenester ikke har klart å hjelpe til.”

Forandringsfabrikken er takknemlig for at Norge har en barneminister som forstår hvor avgjørende barnesynet er for barns opplevelse av hvordan de blir møtt. Hun vet samtidig at barns erfaringer og råd trengs for å kunne gi god hjelp.

Barneminister Kjersti og rådgiver Maren utenfor FF

Blomster og tale fra barneministeren

Det er spennende å snakke om veien videre