Undersøkelse og kunnskapsproduksjon
Hva gjør gruppen for undersøkelse og kunnskapsproduksjon
- Henter inn og oppsummerer kunnskap direkte fra barn i undersøkelser
- Gjør kunnskapen tilgjengelig for fagfolk, studenter og myndigheter, gjennom rapporter, rådshefter, bøker, film, podcaster
Om undersøkelsene
FF inviterer barn til å delta i undersøkelser, i barnehage, skole, hjelpetjenester, politi og rettssystem. FF er opptatt av å nå mange barn og unge, og jobber spesielt for å nå barn som har liten tillit til voksne.
- Undersøkerne er prosjektledere for undersøkelsene
- Prosjektgruppe settes ned, med 1-2 undersøkere, 1 fra FF-gruppe fag, 1 fra FF-gruppe politikk og 1–2 fagkonsulenter (unge med erfaring fra feltet som skal undersøkes og med et ekstra fagansvar)
- Deltakere inviteres i samarbeid skoler, barnehager og hjelpetjenester
- Undersøkere reiser Norge på kryss og tvers, for å treffe barn og unge som vil delta i undersøkelser
Undersøkerne jobber for å møte barn på måter som gjør at det kjennes trygt og viktig å delta, og som gjør at de ønsker å være med å forandre. Metoden har vært, og er, i stadig utvikling. Dette er avgjørende for å sikre kvalitet i arbeidet som gjøres. Her kan du lese mer om metoden.
Samtykke for lagring og behandling av personvernopplysninger innhentes skriftlig samtykke fra alle deltakere. For barn og unge under 16 år innhentes også skriftlig samtykke fra omsorgspersoner. Her kan du lese mer om hvordan FF jobber med personvern (se punkt 2.6).
Samarbeid med unge fagkonsulenter
I arbeid med undersøkelse og produksjon samarbeider undersøkerne med FFs fagkonsulenter som har erfaring fra systemet på hvert fagfelt.
- Fagkonsulenter inkluderes i planleggingen av nye undersøkelser
- Fagkonsulenter går gjennom ferdig utkast til rapporter og andre kunnskapsprodukter sammen med en undersøker. Dette er for å sikre en “fagfellevurdering” vi kaller “Ungvurdering”
Om formidling av kunnskapen
Til hver undersøkelse produseres kunnskapsprodukter for å gjøre kunnskapen fra barn tilgjengelig for fagfolk, politikere og studenter. I tillegg til rapporter, produseres det rådshefter, bilder, filmer og podcaster.
Skriftlig samtykke fra barn og unge innhentes før lydopptak, filming og fotografering. For barn og under 16 år innhentes det også skriftlig samtykke fra omsorgspersoner. Alle som ønsker får anledning til å godkjenne filmklipp og bilder før bruk. Forsidebilder på rapporter og rådshefter sendes alltid til godkjenning.
Rapporter og rådshefter: Undersøkelser presenteres blant annet i rapporter og rådshefter, som PDF på FF sin nettside og trykte versjoner. Undersøkerne har innholdsansvar og ferdigstiller rapporter før de sendes til trykk og legges ut på FF sin nettside. Undersøkerne bistår ved planleggingen og gjennomførelsen av rapport-lanseringer. Her er undersøkernes hovedansvar å invitere med barn og unge som har deltatt i undersøkelse til å formidle hovedsvar.
Bilder: Undersøkere og FF-fotograf tar bilder av barn og unge som er med i undersøkelsene, til bruk i rapportene og rådsheftene. Bildene tas ofte underveis i undersøkelsen, i forbindelse med samlinger.
Film og podcast: Hovedsvar fra aktuell rapport forklares på film eller podcast, av barn og unge som har vært med i undersøkelsen. Barn og unge inviteres til å presentere de hovedsvarene som er viktige for seg.