Sånn jobber FF

Målet med Forandringsfabrikken sitt arbeid er at skoler, barnehager, fritidsaktiviteter, hjelpetjenester, politi og rettssystem oppleves trygge og nyttige for barn og unge. Viktig i arbeidet er det å inkludere unge i utsatte livssituasjoner som rådgivere for lokalsamfunn, kommuner, regioner og for Norge.

Grunnlaget for alt arbeid med påvirkning og formidling til myndigheter, fagfolk og studenter, er kunnskapen fra barn. Den hentes inn i kvalitative undersøkelser og formidles av unge, som proffer.

Forandringsfabrikken sin virksomhet er firedelt:

Senter for kunnskapsinnhenting 
Forandringsfabrikkens (FF) arbeid tar utgangspunkt i oppsummerte erfaringer og råd fra barn om barnehage, skole, helsetjenester, barnevern, politi og rettsvesen.

  • Undersøkere henter inn, oppsummerer og formidler erfaringer og råd fra barn og unge rundt i Norge, om deres møte med barnehage, skole, fritidsaktiviteter, helsetjenester, barnevern, politi og rettsvesen, i kvalitative undersøkelser og rådsinnhentinger.
  • Undersøkerne oppsummerer erfaringer og råd til kunnskap direkte fra barn og unge. Svar som går igjen fra mange, på mange steder i landet, blir undersøkelsens hovedfunn. Dette presenteres i rapporter, hefter, bøker, filmer, i podcast og på nettsider.

Samtykke for lagring og behandling av personvernopplysninger innhentes skriftlig samtykke fra alle deltakere. For barn og unge under 16 år innhentes også skriftlig samtykke fra omsorgspersoner. Her mer om hvordan FF jobber med personvern.

I arbeid med undersøkelse og produksjon samarbeider undersøkerne med proffer som har erfaring fra systemet på hvert fagfelt. De inkluderes i planleggingen av nye undersøkelser. De går også gjennom ferdig utkast til rapporter og andre kunnskapsprodukter sammen med en undersøker. Dette er for å sikre en “fagfellevurdering” vi kaller “Ungvurdering”

Senter for politikk, fag og rettigheter 
Kunnskapen fra undersøkelsene formidles av unge med erfaring fra det tema som undersøkelsen handler om. De inviteres med som proffer og formidler til fagfolk i skole, helsetjenester, barnevern, politi og rettsvesen og til studenter. Barns rett til å uttale seg fritt og til at barnets beste vurderes ut fra barnets uttalelser, er også ofte tema.

  • Unge proffer og fabrikkarbeidere samarbeider om å få ut kunnskapen fra barn og unge, sammen med kommentarer fra fagfolk og jurister. Kunnskapen presenteres for fagfolk, utdanninger og organisasjoner, ofte sammen med barns rettigheter
  • Kunnskapen fra barn og unge forklares sammen med barns rettigheter i presentasjoner og i påvirkningsarbeid overfor nasjonale og lokale myndigheter. Når FF utarbeider konkrete forslag til endringer/løsninger med utgangspunkt i kunnskap fra barn, produserer skriftlige politiske innspill, har politiske møter eller skriver i media, gjøres dette alltid i samarbeid mellom fabrikkarbeidere og unge.

Profflagene rundt i landet 
FF inviterer unge 12-22 til å være med som proffer. Proffene inviteres til månedlig treff i regionene, der de får oppdrag og kan gi råd til systemer de har erfaring fra. De inviteres også til kulturelle, sportslige eller sosiale aktiviteter, for å lære nye ting, få gode opplevelser og få erfaring fra å være sammen med andre på en måte som kjennes trygg. På helgesamlinger kan proffer bidra med råd til Norge, på det tema de er mest engasjert i . De kan også kjenne på mestring og tro på framtida og å øve på å være sammen med kjente og nye ungdommer. Sommercampen er for mange proffer sommerens vakreste eventyr. To camper gjennomføres i månedsskiftet juni-juli.

Internasjonalt arbeid 
Forandringsfabrikkens arbeidsmåter og erfaringer inspirerer nå i andre land. Høsten 2024 gjør vi samarbeidsprosjekter med organisasjoner i Sverige, Danmark, Finland, Åland, Portugal og Nederland. Samarbeid med forskningsmiljøer og utdanningsinstitusjoner i flere europeiske er også i gang.