PSYKISK HELSETJENESTER som er trygge og nyttige for barn
Barn i helsetjenestene vet når disse tjenestene hjelper og når de ikke gjør det. De har råd til hva som er gode tjenester for barn. Norge trenger denne kunnskapen for å lage helsetjenester som oppleves nyttige for barn, og som sikrer rettighetene barn har etter FNs barnekonvensjon.
Når lover, retningslinjer, satsinger og rutiner skal lages, tror voksne ofte at de vet best hvordan dette skal gjøres. Hvis barn involveres, er det oftest på voksnes premisser. Det som lages kan se riktig ut for voksne, men barn vet at det ikke er sikkert at det som lages blir bra for barn, når barns erfaringer og råd ikke tas systematisk inn.
Forandringsfabrikken har det siste tiåret systematisk hentet erfaringer og råd fra over 1900 barn i psykisk helsetjenester rundt i Norge. Erfaringene og rådene som går igjen fra mange barn, på mange steder i landet, er oppsummert til kunnskap fra barn.
Målet er at staten, kommunene og utdanningene lager trygge og nyttige helsetjenester, for flest mulig barn. For å lykkes med det, må kunnskapen fra barn om disse tjenestene og forpliktelsene Norge har etter FNs barnekonvensjon, inkluderes når lover, retningslinjer, utdanninger, satsinger og rutiner lages og bestemmes.

Rapport: Må hjelpe for oss (2022)
101 barn i alderen 8-18 år har delt erfaringer og råd om hvordan familieveiledning gjøres i dag, og hvordan den skal bli trygg og nyttig for dem

Rapport: Ikke slem – det handler om noe (2021)
103 barn og unge, i alderen 13-20 år, gir råd om hvordan bekymringssamtale, avhør og straff kan gjøres på en trygg og nyttig måte for barn

Rapport: Spør oss, så får dere vite (2021)
201 barn i alderen 7-16 år fra 26 ulike skoler deler erfaringer og gir råd om ekstrahjelp til skolen og PPT.

Rapport: Vi skulle få det bedre (2021)
100 barn og unge i alderen 15-20 år med erfaring fra bruk av psykiatriske legemidler deler erfaringer og gir råd om medisiner hos BUP og fastlege.

Bok: Klokhet om vold og overgrep (2020)
Erfaringer og råd direkte fra 500 barn som er utsatt for vold eller overgrep i nære relasjoner.

Rapport: SNAKKE SNILT (2020)
900 elever i alderen 10-20 år gir råd til hva helsesykepleiere må gjøre og hvordan de må være for at barn og unge skal snakke med dem om det som er viktigst, vondest eller mest strevsomt for barnet.

Rapport: Sint utenpå, vondt inni (2020)
101 barn i alderen 13-20 år som har brukt vold deler erfaringer og gir råd til hjelpetjenestene, skole og politi. De gir råd til hvordan voksne skal stoppe barn trygt.

Rapport: Hvis jeg var ditt barn. Om tvang i psykisk helsevern (2019)
63 unge i alderen 13-21 år med erfaring fra sengepost i psykisk helsevern deler erfaringer og gir råd om tvang i psykisk helsevern.
OPPLÆRINGSFILM
Film fra konferansen «Vondt inni seg», om hvordan voksne helt konkret kan nå inn til det som er vondt eller strevsomt.
For å få passord til filmen, send e-post til: bestilling@forandringsfabrikken.no