Proffene i media

2018

Stavanger Aftenblad: - Ikke bli sint på de sinte barna, men snakk med oss!
– Ofte trenger vi bare en halvtime med en voksen som virkelig bryr seg, ikke et helt system. Barn er mennesker før de blir diagnoser. Kom til bunns i hvorfor barn er sinte, sa proffene på Utdanningskonferansen.
Les saken i Stavanger Aftenblad fra 20. januar (bak betalingsmur)

NRK Dagsrevyen 21 og NRK Sørlandet: Barns rettssikkerhet ikke god nok
Hvor mye skal barn i barnevernet bestemme i avgjørelser om hvor de skal bo og hvilken kontakt de skal ha med dem som de er glad i? NRK intervjuer BarnvernsProffer under konferanse hos Kristiansand Tingrett.
Se innslaget på NRK fra 23. januar

Reddbarna.no: Nå kan det bli lovfestet å samarbeide med barn!
Redd Barna har intervjuet BarnevernsProffene om at barnevernloven rettighetsfestes! Det betyr at barnet sees på som et menneske med helt egne rettigheter, uavhengig av foreldrene.
Les saken hos Redd Barna fra 18. januar

Romerikes Blad, kronikk av Tone W. Trøen: Barnevern med kjærlighet
– Vi må møte hvert enkelt barn med kjærlighet, mener Tone W. Trøen, leder av Stortingets familiekomité. Hun skriver i Romerikes Blad, og flere andre lokalaviser, at proffene har lært oss betydningen av kjærlighet i barnevernet.
Les kronikken fra 8. januar her (NB! Du må logge inn på Facebook)

2017

NRK Nyheter: – Eksplosiv økning i antall ADHD-diagnoser
– Diagnosen har satt så stort preg på meg, og mange andre som har fått den, at det egentlig bare legger skjul på det som egentlig gjør vondt, sier en av PsykiskhelseProffene våre til NRK.
Les saken hos NRK.no fra 13. desember her og hør radiointervjuet med Dennis Proff her (kap. 5)

NRK Radio: Nyhetsmorgen
Nyhetsmorgen inviterte BarnevernsProffene til å kommentere Redd Barnas nye rapport: "Skånsom henting", som handler om når barn må flyttes raskt. - Samarbeid tettest med barnet  selv ved flytting, rådet proffene.
Hør innslaget på NRK fra 1. desember (kap. 23)

Trønder-Avisa: Forandringsfabrikken i Verdalen
Over 800 personer deltok på en fagdag ved Verdalsøra ungdomsskole der proffer delte sine erfaringer. – Barn og unge har mye kunnskap om egen livssituasjon, sier leder av barnevernstjenesten Bente Nestvold.
Les saken i Trønder-Avisa fra 30. november

KS.no: Kommunene fikk råd fra proffene
- Vold og overgrep mot barn er et topplederansvar! BarnevernsProffene ga klar beskjed på landstyremøte til KS. Her er BarnevernsProffenes råd til kommuner og fylkesmenn.
Les saken på ks.no fra 3. november 2017

Sykehusmagasinet Dialog: Barn og ungdom forandrer psykisk helsevern
PsykiskhelseProffer er intervjuet i Diakonhjemmets sykehusmagasin. - Vi ønsker oss en god, lyttende og varm behandler som tør å bi glad i oss, er budskapet fra proffene til psykisk helsevern.
Les saken i Dialogs oktoberutgave

Magasinet Velferd: Forandring fryder- stor featuresak om Forandringsfabrikken
I over et tiår har Forandringsfabrikken hentet inn erfaringer og råd fra tusenvis av barn og unge i Norge. Hovedmålet er at barnas kunnskap skal bli like viktig for samfunnsutviklingen som forskningskunnskap, skriver Velferd.
Les saken, og intervju med fire av proffene, i Velferd fra 23. oktober 2017 (krever innlogging)

Sandefjords Blad: BarnvernsProff fra Sandefjord bidro i ny bok om barnevernet
BarnvernsProff Madeleine har vært med på å skrive den nye boken «Barnevernet fra oss som kjenner det » gjennom Forandringsfabrikken. – Forklar oss ærlig hva som har skjedd og hvorfor barnevernet er koblet inn, er rådet.
Les saken i Sandefjords Blad fra 13. oktober 2017 (krever abonnement)

NRK Radio Østfold: Intervju med BarnevernsProffer og Sarpsborg ungdoms- og familiesenter
BarnevernsProffene og Svein Erik Strengen, leder ved Sarpsborg ungdoms- og familiesenter, møtes i studio hos Eftan. Proffene og Svein Erik forteller om møtet de har hatt i Sarpsborg samme dag. 
Hør innslaget fra 12. oktober 2017 her (kapittel 15)

Aftenposten: 110 barn og unge i Norge bor alene og må passes på av én eller flere voksne
Aftenposten retter søkelyset mot enetiltak, og viser til Forandringsfabrikkens undersøkelse blant 42 unge som viser at enetiltak oppleves som utrygt.
Les saken i Aftenposten fra 8. oktober

Adresseavisen, kronikk: Barnet skal i større grad enn før bli lyttet til
Barnevernet og andre som arbeider med barn, bruker for lite tid til å samarbeide med, og lytte til barnas stemme. Nå skal dette endres. Det skriver Elin Kristin Gartland, Birgitte Singstad og Roar Sundby ved NTNU.
Les kronikken i Adresseavisen Meninger fra 2. oktober 2017 

Bergens Tidende: – De voksne i barnevernet må tørre å vise følelser
Denne uken har lederne fra barnevernstjenestene i Hordaland hørt fra dem som kjenner barnevernet best: barna selv.– Dersom de voksne er følelsesløse når vi forteller, blir det en bekreftelse på at det er vi som tar feil, sa proffene.
Les saken i Bergens Tidende fra 27. september (bak betalingsmur)

Skolelederen: Åpning av Forandringsfabrikken kunnskapssenter 
Forandringsfabrikkens kunnskapssenter er opprettet for å legge til rette for at barn og unge kartlegger slik kunnskap og presenterer svarene for mennesker med makt til å forandre. 
Les artikkelen i Skolelederen fra 23. september 2017 (pdf) 

Avisa Nordland: – Man må samarbeide også med dem som skal få hjelp
– Samarbeid mellom tjenester har vi alle hørt om. Men samarbeidet må også være med dem som skal få hjelp. Det var budskapet da Forandringsfabrikken åpnet konferansen sammen@ungdom i Bodø mandag.
Les artikkelen i Avisa Nordland fra 22. september 2017 (bak betalingsmur)

Magasinet Velferd: Portrettintervju med Marit Sanner
– Skal man skape forandring, må man gå til dem som forstår hva det handler om, mener Marit Sanner. Derfor samarbeider hun med ungdom, så de kan dele sine råd og erfaringer med makta.
Les saken i magasinet Velferd fra 22. september 2017

NRK Sørlandet (radio): Samarbeid på tvers
BarnevernsProffer og Marit Sanner er på morgenradio for å fortelle om dagens foredrag for 800 UiA-studenter. – Gode voksne må møte barn med varme, mener Forandringsfabrikken.
Hør innslaget på P1 NRK Sørlandet fra 20. september (fra 07:48)

NRK Trøndelag: Barnevernsansatte fikk råd fra dem som kjenner tjenesten aller best
– Det er veldig spesielt og godt for meg å bli hørt, sier Mia, en av barnevernsproffene som tirsdag var i Stjørdal for å gi råd til ansatte i barnevernet.
Les saken fra 19. september her eller se innslaget på NRK Midtnytt

NRK Rogaland: Barnevernet skal bli bedre
Proffene har kjempet hardt for å inn ordet «kjærlighet» som en del av formålsparagrafen i ny barnevernslov. Nå gir de råd til barnevernsledere i Rogaland om hvordan dette skal fungere i praksis. 
Se innslaget på NRK Rogaland den 13. september 2017

Sunnmørsposten: – Kunnskapen vi har er minst like viktig som den dere har
Proffene møter tre lokale barnevernsinstitusjoner på Sunnmøre med klare råd. – Erfaringa vår er at de ansatte i barnevernet glemmer å ta med kunnskapen vår, sier Proffene.
Les saken i Sunnmørsposten 10. september 2017 (bak betalingsmur)

Aftenposten: Nå skal ekspert-team hjelpe barnevernet 
BarnevernsProffer møter barneminister Solveig Horne på dialogmøte, i forbindelse med regjeringens satsning for å heve kvaliteten i barnevernet. – Spør barn og unge i barnevernet systematisk om hvordan de opplever systemet, er rådet fra Proffene til ministeren.
Les saken i Aftenposten den 8. september 2017

Adressesavisens leder: Vi må ta oss bedre tid til de unge som sliter
Lærere, ansatte i barnevernet og andre som arbeider med sårbare barn og unge, må få bedre muligheter for å lytte til dem de skal hjelpe, mener avisen. Lederartikkelen gir honnør til Trondheim kommune for at de samarbeider med Proffene.
Les hele lederen fra Adresseavisen den 6. september 2017

Adresseavisen: - Noen ganger kan du føle deg så liten i slike møter
- Jeg har lyst til å være med å endre barnevernet, sier Mia. Som en av landets BarnevernsProffer gir hun nå råd til Trondheim kommune.
Les pdf-versjon av saken fra Adresseavisen fra 5. september 2017

Fagbladet: Proffene åpner kunnskapssenter
Denne uka åpner Forandringsfabrikken et unikt kunnskapssenter. Det er unikt fordi all kunnskap som ligger der, er viktige erfaringer og ekte følelser – og ikke minst: En samling råd fra barn og unge til voksne.
Les saken i Fagbladet fra 28. august 2017

NRK: Advarer mot enetiltak for sårbare ungdom
NRK følger BarnevernsProffene på studiestart for barnevernspedagoger. – Barn i enetiltak kan følge seg fanget og utrygge, sier Proffene.
Se innslaget på NRK Kveldsnytt fra 16. august 2017

Dagbladet: Advarer mot barnevernets enetiltak
- Enetiltak kan føre at ungdommer blir mer desperate og gjør vondere ting mot seg selv eller andre. Det sier Proffene Anika og Sandra til Dagbladet, i forbindelse med drapet på Sørlandssenteret.
Les intervjuet i Dagbladet fra 7. august 2017

Dagbladet kronikk: – Det må ikke skje igjen
BarnevernsProffene Anika, Sandra, Fredrik, Siss og Hibaq mener at kunnskap fra barn og unge må tas på alvor i forbindelse med drapet på Sørlandssenteret. De ber politikere handle klokt, og advarer mot enetiltak og kombinasjonsinstitusjoner. 
Les kronikken i Dagbladet fra 5. august 2017

NRK Dagsrevyen: «Livet» på timeplanen - et nytt fag i skolen
Proffene i Forandringsfabrikken foreslår at det settes av tid til «Livet» på timeplanen i alle grunnskoler. Her kan elever ta opp ting de trenger å snakke om, som mobbing, ensomhet, følelser etter skilsmisse, press på skolen eller i samfunnet, eller annet.
Se innslaget på NRK Dagsrevyen fra 14. juni 2017

VG kronikk: Livene til barn bør ikke avgjøres i rettssaler.
Avgjørelser i livene til oss barna i barnevernet må bestemmes på en måte der vi direkte får være i kontakt med de som skal bestemme.
Les kronikken i VG fra 23. februar 2017

Fontene: BarnevernsProffene advarer mot sykeliggjøring
Vi er ikke syke. Dere ser bare det som skjer på overflaten, ikke årsakene i det vi har opplevd. Fontene, fagbladet til Fellesorganisasjonen, rapporterer fra proffenes foredrag for ansatte i barnevernsinstitusjon.
Les hele saken i Fontene fra 11. januar 2017

NRK: Disse tenåringene skal gi Erna råd
Ungdommer med vanskelige erfaringer skal råde statsministeren. – Deres erfaring skal være med når vi utformer fremtidens barnevern, sa Erna Solberg i sin nyttårstale.
Trykk her for å lese saken og for å se innslaget i Dagsrevyen fra 02. januar 2017

NRK: Statsministerens nyttårstale
Statsministeren snakker om samarbeide vi har med regjeringen og hvordan vi skal få ett bedre barnevern og psykisk helsevern. Disse barna er med på å gi verdifulle råd.
Hør Solbergs omtale av proffene i Forandringsfabrikken: NRK 1. januar 2017

2016

Frifagbevegelse: Trampeklapp for forslag til ny barnevernslov
Et fullsatt auditoriet brøt ut i spontan trampeklapp da utvalgsleder Christian Børge Sørensen la frem forslag til ny barnevernslov. Barn og foreldre får styrket sine rettigheter. Og kjærlighet tas for første gang inn i norsk lov.
Trykk her for å lese saken på FriFagbevegelse 30. september 2016

Tidens Krav: Unge får dele erfaringer
Fagforbundet i Kristiansund setter fokus på å øke kompetansen om hva som hjelper eller ikke hjelper barn. 
Trykk her for å lese saken i Tidenes Krav 28. spetember 2016

TV2: Når er barn varsler om svikt hjemme, skjer det som mange barn frykter mest
Glorija (17) forteller at selv om barnevernet har taushetsplikt er de lovpålagt underrette foreldre om bekymringsmeldinger. Nå vil barnevernsbarn endre loven.
Trykk her for å lese saken og se videoen på TV2 27. september

Adressa: Vil ha bedre rettsvern for barn og unge i familievoldssaker
Ungdommer i stiftelsen Forandringsfabrikken, mange som er utsatt for vold i nære relasjoner, gir råd til fagfolk. Målet er best mulig hjelp og økt rettssikkerhet.
Trykk her for å lese saken i Adressa 02. september 2016 (krever abonnement) 

Aftenposten: Slik vil barn og unge ha hjelp
Erfaringene til 70 barn og unge som har vært utsatt for vold og overgrep skal nå hjelpe andre utsatte barn. – De voksne må gi barn trygghet til å fortelle om vold og overgrep
Trykk her for å lese saken i Aftenposten 4. juli 2016

NRK: -Det kjenner ikke ut som noen er glad i deg
Barn som blir slått hjemme kan miste respekten for seg selv og sine egne grenser. Det mener proff Anika som selv ble utsatt for vold av noen i familien da hun var barn.
Trykk her for å lese saken på nrk.no fra 8. juni 2016

Trønderavisa: For Ayla (16) har barnevernet alltid vært en del av livet
Nå bruker hun egne erfaringer til å være med og starte opp en ungdomsgruppe i Nord-Trøndelag som skal gi råd til offentlige omsorgsapparat.
Trykk her for å lese saken i Trønderavisa fra 13. mai 2016

Stavanger Aftenblad: - Kritikerne skader barnevernet
– Det er vi som sitter på kunnskapen om hvilke tiltak som hjelper. Ikke bruk ti år på å diskutere problemer og syndebukker. La oss heller diskutere løsninger.
Trykk her for å lese saken på aftenbladet.no fra 27. april 2016 (krever abonnement)

Fædrelandsvennen: - Ingen mobber, slår eller skader seg selv for gøy
Voksne må tørre å spørre. De må se etter de vonde følelsene som ligger bak og de må se på ungdommene med varme i blikket. Da kommer historien og forandringen.
Trykk her for å lese saken på fvn.no fra 07. april 2016 (krever abonnement)

2015

NRK P1 Vestfoldsendinga: Proffer ga råd til sykehuset i Vestfold
Barneansvarlige ved sykehuset i Vestfold fikk råd av proffer på sin fagdag. Å framstå for barnet og ungdommen som „et menneske» var et viktig råd. 
Trykk her for å høre innslaget og intervju med Lars Erik Bakke, barnevernleder i Horten, 15. oktober 2015

NRK: Trengte en å snakke med, fikk tilbud om antidepressiva
Proff Anika delte sine erfaringer med psykisk helsevern og medisinering til både radiolyttere og lesere av nrk.no.
Trykk her for å høre intervjuet med proff Anika på P2s morgensending 13. oktober 2015
Trykk her for å lese hele nettsaken på NRK 13. oktober 2015

NRK Sørlandet: Proffene ga råd til oppvekstsektoren i Kristiansand
Trykk her for å se innslaget på distriktsnyhetene til NRK Sørlandet 13. oktober 2015

VG: Barnevernsbarna vil frata foreldrene innsynsrett
VG ble med da barneminister Solveig Horne besøkte fabrikken og fikk overlevert utkast til ny barnevernlov i Barnas Barnevernlovutvalg. En av de hovedsakene til BarnevernsProffene var at foreldre ikke kan ha automatisk innsynsrett som i loven i dag fordi det kan være farlig for barna.
Trykk her for å lese saken i VG 4. september 2015

NRK Radio: Hva mener elevene om skolen?
NRKs Her og nå tok turen til SkoleProffenes presentasjon for skoleforskere og -byråkrater. De snakket med de unge proffene som på vegne av 3000 SkoleProffer forklarte forsamlingen hva de viktigste rådene fra norske elever er.
Trykk her for å høre innslaget på NRK 21. august 2015

Aftenposten: En alvorsmelding til barneministeren
Tre av BarnevernsProffene i fabrikken har skrevet innlegg i sommerens debatt om barnevernet sammen med fabrikkleder Marit Sanner. De mener politikerne må lytte grundig til barn og unge i barnevernet før de bestemmer hva slags barnevern Norge trenger fremover. Trykk her for å lese hele innlegget på Aftenposten.no 6. august 2015

Norsk Psykologforening: Vi har ikke psykiske lidelser, vi har det vondt
Proffene i Forandringsfabrikken tar til motmæle mot oppfatningen om at et stort flertall av barn og unge på barnevernsinstitusjon har psykiske lidelser. De mener at psykisk helsevern ikke er noe selvfølgelig svar når unge på institusjon sliter. Trykk her for å lese hele innlegget på psykologiforeningen.no 19. mai 2015

NRK: PsykiskhelseProffene ga råd til helse- og omsorgsminister Bent Høie
Dagsrevyen fulgte med da PsykiskhelseProffene hadde med seg Bent Høie en hel dag til ulike deler av helsetjenesten. De ga råd basert på erfaringene sine. Trykk her for å se innslaget fra NRK Dagsrevyen 3. mai 2015

TV2: BarnevernsProffene skriver bok til barnevernet
TV2-nyhetene besøkte Forandringsfabrikken der noen av BarnevernsProffene jobbet med å skrive boka Barnas Barnevern. Noen av proffene og fabrikksjef Marit Sanner fortalte om prosessen.
Trykk her for å se innslaget på TV2 fra 6. april 2015 (trenger ikke Sumo-profil)

2014

NRK: Lindmo fikk besøk av Forandringsfabrikken
Lindmo fikk besøk av fabrikksjef Marit Sanner og barnevernsproffene Harald og Sofie. Programleder Anne Lindmo var nysgjerrig på hvordan Forandringsfabrikken jobber og hvordan det er for proffene å gjøre om gode og dårlige erfaringer til råd. 
Trykk her for å se innslaget på NRK nett-TV fra 29. november 2014

Aftenposten kronikk: Kjærlighet må bli del av formålsparagrafen i den nye barnevernsloven 
Alle som jobber i barnevernet, må ha kjærlighet i seg som de kan dele med oss. Kan vi slutte å kalle det hjelp? Kan det i stedet kalles samarbeid? Hvis ikke blir det fort «kaldt» og utrygt. Kjærlighet må derfor bli del av formålsparagrafen i den nye barnevernsloven. 
Trykk her for å lese kronikken i Aftenposten 1. november 2014

A-magasinet: Disse barna endrer barnevernet
Dyrekjøpte erfaringer har gitt dem tilgang til Erna og halve regjeringen. Nå endrer ungdommene loven. 12 siders intervju med BarnevernsProffene Sofie, Alexander, Harald og Rathinsala samt fabrikkleder Marit Sanner og spesialrådgiver Inga Marte Thorkildsen. 
Trykk her for å lese A-magasinets reportasje om BarnevernsProffene 31. oktober 2014

Dagsavisen: Skrur opp volumet på stemmen
3. september lanserte PsykiskhelseProffene sine råd om psykisk helsevern til fagpersoner og myndigheter. 
Trykk her for å lese intervjuet med fire av proffene fra Dagsavisen 4. august 2014

NRK: Barns selvstendige rett til hjelp
Se BarnevernsProffene våre fra Kveldsnytt som ble med da de møtte barneminister Solveig Horne med sine råd. Forandringsfabrikken og våre proffer samarbeider med Redd Barna for at barn skal få en selvstendig rett på hjelp i Barnevernet. 
Trykk her for å se klipp fra Kveldsnytt 12. august 2014

2013

NRK: Søskenråd
Forandringsfabrikken har samarbeidet med SOS barnebyer  i prosjektet Søskenråd, der 50 unge har delt erfaringer, tanker og råd om å være søsken og vokse opp i barnevernet. 
Trykk her for å se klipp fra Dagsrevyen 26. april 2013

NRK: Ny barnelov
Barneminister Inga Marte Torkildsen lanserte ny barnelov i Forandringsfabrikkens lokaler. 
Trykk her for å se ministeren og barnevernsproffene på Dagsrevyen 21. mars 2013

NRK: Endringer i barnevernloven
Barnevernsproffene takker barneminister Inga Marte Torkildsen for gode endringer i barnevernloven. 
Trykk her for å se innslag fra Dagsrevyen 5. april 2013